Leer je kind met een ontwikkelingsstoornis beter begrijpen

 

Als ouders heb je een bijzondere connectie met je kind. Wanneer je kind een bepaalde diagnose heeft gekregen wil je hem of haar natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen.

Als psychosociaal hulpverlener én moeder van een bijzonder leuke puberzoon, draag ik moeders een warm hart toe. Ik zet me dan ook graag in om jou op een positieve manier te leren communiceren met je kind. Uit ervaring weet ik namelijk hoe belangrijk dit is in de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

 

Samen gaan we ervoor

Kinderen en jongeren met een diagnose ontwikkelen zich veel beter wanneer hun omgeving erbij betrokken wordt en hen begrijpt. Jij als ouder speelt hierin een belangrijke rol. Ik verleen daarbij pedagogische ondersteuning waardoor:

 

  • je jouw kind beter leert begrijpen en benaderen;
  • inzicht in hoe hij de wereld ervaart;
  • de onderlinge communicatie in het gezin verbetert;
  • worden de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind vergroot;
  • vergroot hij zijn sociale vaardigheden;
  • werken we aan zijn zelfredzaamheid, voor nu en in de toekomst;
  • staat je kind sterker in zijn schoenen.


‘De taal’ van je kind spreken

Hoe communiceren en reageren jullie op elkaar binnen het gezin? 95% van wat we doen en hoe we reageren is onbewust. Door inzicht in je eigen gedrag te krijgen en wat dit in de belevingswereld van je kind betekent leer je je gedrag aanpassen. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken. Je zal steeds beter zijn taal leren spreken en beter gaan communiceren. Ik spreek uit ervaring dat je hierdoor sterker in je schoenen zult staan, de relatie met je kind verbetert en het je de tools geeft om hem verder te ondersteunen bij zijn ontwikkeling.

Pedagogische ondersteuning, individueel en gewoon bij je thuis

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen, als je maar de juiste handvatten toegereikt krijgt. Om een goed beeld te krijgen van de uitdagingen die jullie tegenkomen in het dagelijks leven, begeleid ik jullie het liefst in de eigen leefomgeving. We kiezen samen de methode die het best aansluit op jullie situatie. Ik pas psychosociale weerbaarheidstraining toe volgens een werkwijze waarin positiviteit, power en plezier centraal staan.

Wanneer je kind even wat meer aandacht nodig heeft

Het kan voorkomen dat er een ingrijpende gebeurtenis plaatsvindt waardoor jullie leven een andere wending neemt. Een overlijden in de familie of een scheiding kunnen bijvoorbeeld best overweldigend zijn, zeker voor een kind met een ontwikkelingsstoornis. Ook in dat geval help ik je graag.

Persoonsgebonden budget

Wanneer je kind een bepaalde diagnose heeft kun je recht hebben op Persoonsgebonden Budget (PGB), dit is inzetbaar voor het bekostigen van mijn ondersteuning. Het PGB kan worden aangevraagd via CJG of het WMO Loket. Als je hier hulp bij nodig hebt of een andere vraag hebt, neem gerust contact met me op.

Zit je nog met veel vragen?

Neem vrijblijvend contact op
Contact